vrijdag 18 juni 2021

De GGD was niet voorbereid op de Covid-19 pandemie

Begin 2021 ging in Nederland de Covid-19 vaccinatiecampagne van start. De GGDs werkten toen met tijdelijke arbeidskrachten die massa's persoonsgegevens konden kopiëren en mee naar huis nemen. Dat had tot gevolg dat velen de overheid geen persoonlijke, medische data meer toevertrouwen.

Vertrouwen komt te voet en vertrekt te paard

Wat een afgang

Het is niet dat de GGD (alle GGDs samen) geen tijd had om iets degelijks op te zetten. Bij het begin van de pandemie (begin 2020) was al duidelijk dat er waarschijnlijk vaccins zouden komen en dus een grote vaccinatiecampagne. Maar een heel jaar was voor de GGD niet vol­doen­de om hiervoor iets fatsoenlijks op te tuigen.
Maar eigenlijk hadden ze zulke software en databases natuurlijk al veel eerder kunnen (laten) maken. Medici roepen al een eeuw (sinds de uitbraak van de Spaanse griep) dat we voorbereid moeten zijn op de volgende pandemie. Met die kennis moet je als GGD voorbereid zijn voor de volgende grote vaccinatiecampagne.

Hoe voorkomen we herhaling

De GGD was totaal niet voorbereid en hoe dat kon gebeuren moeten we (als deze pandemie voorbij is) grondig uitzoeken en vervolgens zorgen dat we bij de volgende pandemie de software en databases wèl in orde hebben.

Helaas heeft de overheid heeft een erg kort geheugen. De enige manier om herhaling te voorkomen is in een wet vast te leggen dat de GGD software en databases voor de administratie van vaccinatiecampagnes klaar moet hebben liggen. Dat kost geld en dat mag niet bij de eerstvolgende bezuinigingsoperatie eenvoudig geschrapt kunnen worden. Die software zal af en toe aan de nieuwste inzichten aangepast moeten worden. Software onderhouden is een doorlopende taak.

We moeten zorgen dat bij een volgende pandemie de software en databases af zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten