donderdag 24 augustus 2017

OV chipkaart voor buitenlandse bezoekers

Toeristen en andere bezoekers van ons land worden in Nederland niet echt getrakteerd op een geweldig betaalbare OV ervaring. Ze kunnen kiezen tussen gebruik van wegwerpkaartjes (die relatief duur zijn), of het aanschaffen van een tamelijk dure OV chipkaart waar een flink bedrag op gezet moet worden waarvan ze het restant niet eenvoudig terug kunnen krijgen bij vertrek uit ons land. Die eenmalige kaartjes of OV chipkaart kunnen ze vaak niet met hun credit card betalen.

Dat moet beter kunnen

Het meeste gemak van een OV chipkaart heb je met automatisch opladen, of bij betalen achteraf. Automatisch opladen kan helaas alleen voor een persoonlijke OV chipkaart en alleen in combinatie met een Nederlandse bankrekening.

Achteraf betalen is standaard bij de NS business card en de gespecificeerde rekeningen komen bij een bedrijf terecht. De NS Afdelingskaart kan ongeveer wat ik bedoel. De afdelingskaart is een variant op de NS businesskaart die eenvoudig, tijdelijk aan een bepaalde persoon kan worden gekoppeld en ook weer losgekoppeld. Hij is duidelijk bedoeld voor medewerkers van een bedrijf; dus het zal wel tegen de regels zijn om zo'n kaart aan een buitenlandse bezoeker of een toerist te koppelen.

Als NS hieraan zou meewerken (door niet te zeuren dat buitenlandse bezoekers en touristen geen medewerkers zijn, of die regel te verruimen), is het mogelijk een bedrijf voor OV chipkaart verhuur op te zetten waar buitenlandse bezoekers een OV chipkaart in bruikleen kunnen krijgen. Dit bedrijf zou van die gebruiker garantie middels een credit card kunnen vragen. Bij vertrek levert de bezoeker de kaart weer in (of stuurt 'm op) waarna het bedrijf de balans opmaakt en de gemaakte reiskosten (vermeerderd met een bedrag voor de service van het bedrijf) via de credit card van de bezoeker incasseert. Daarna kan de kaart aan een volgende bezoeker worden gekoppeld.

Dit bedrijf zou een balie in de stationshal van Schiphol en de andere Nederlandse luchthavens en zeehavens moeten hebben voor het ophalen en retourneren van de OV chipkaarten en het verifiëren van de credit cards van de klanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten