woensdag 13 mei 2015

IBAN omrekenservice

De Nederlandse banken hebben per 1 april 2015 (geen grap) hun gezamelijke omrekenservice webpagina voor het omzetten van oude Nederlandse bankrekeningnummers in IBAN codes buiten gebruik gesteld.

Uiteraard zijn er criminelen in dat gat gesprongen. (Elke keer als een Nederlandse bank iets verandert zijn er criminelen die daar een slaatje uit proberen te slaan.) Er zijn nu vele IBAN omrekensites en een deel daarvan is corrupt. Deze geven als resultaat de IBAN van een katvanger. Als de gebruiker van die site dan niet opmerkt dat de cijfers aan het eind van de IBAN code verschillen van het ingevulde nummer en geld overmaakt dan is ie dat geld kwijt.

Waarom hebben de banken hun site uitgeschakeld?

In het NOS journaal op 13 mei 2015 werd verklaard dat het on-line houden van de service teveel werk was, of te duur. Daarbij was de suggestie dat hier een database achter zit.

Voor het omzetten van oude Nederlandse bankrekeningnummers in IBAN codes is geen database nodig (tenzij je nooit uitgegeven bankrekeningnummers niet wilt omzetten). Het recept staat uitgelegd op de Nederlandse Wikipedia pagina over IBAN. Daar komt geen database aan te pas. Een beetje programmeur schrijft in een uurtje een web pagina waar een gebruiker een oud bankrekeningnummer kan invullen en de IBAN code terugkrijgt. Zelfs als je zo'n web service draait op een Raspberry Pi computertje dan kun je duizenden omzetverzoeken per minuut verwerken. Met een beetje JavaScript gebeurt omzetting niet eens op de server, maar op de computer van de klant; zo kan zo'n klein computertje (hij heeft het formaat van stapeltje bankpassen) misschien wel tienduizend verzoeken per minuut aan.

Nederlandse banken kunnen niet rekenen

Het in de lucht houden van een web pagina is echt goedkoper dan het afhandelen van de klachten van al die klunzen die hun geld naar de katvangers van de criminelen hebben overgemaakt.

Penny wise and Pound foolish.

Aanvulling

Op 15 juni 2015 hebben de Nederlandse banken een nieuwe IBAN omrekenservice ingevoerd.